Den här veckan startar jag i gång veckans skrivtips, och har haft lite svårt att bestämma mig kring vilket tips som ska bli det allra första. Men efter lite om och men har jag landat i att börja med det jag kallar ’Ett ord eller flera?’.
Först och främst vill jag introducera detta skrivtips med vikten av att skriva och att skriva rätt. Skriftlig kommunikation är sådan som består över tid, som sker mellan kända och okända parter och som kan vara avgörande i en professionell verksamhet. Språk och dess regler, grammatik, är därför viktig. Så låt oss lära oss så mycket som möjligt.
Temat ’Ett ord eller flera?’ tar mina tankar direkt till särskrivning. Särskrivning är något som jag ser överallt; i officiella och professionella texter, i skolarbeten och i sociala medier. Orsaken till det är att det kan vara svårt att själv avgöra om det är ett sammansatt ord eller om det är en fras med flera ord. Exempelvis; lättstött eller lätt stött. I detta exempel finns ingen betydelseskillnad; däremot i grönsak eller grön sak så blir betydelsen annorlunda. Så hur kan vi avgöra om det är ett sammansatt ord eller inte och undvika då särskrivning? En kan se till betoningen, rytmen och melodin är annat i lättstött eller lätt stött, och därför kan det hjälpa att läsa sin text högt så det blir rätt. Det hjälper även att ställa sig frågan; ”är detta ett ord eller inte?”.
Avslutningsvis ska jag nämna ett par faktorer för hopsatta- och särskrivna uttryck.
Hopskrivning
- Uttalas som ett ord/ uttryck [ovanför, likaledes]
- Uttalas med huvudbetoning på det första ledet [nedför]
- Något av leden inte förekommer som enskilt ord [förvisso, ingetdera]
Särskrivning
- Uttalas med huvudbetoning på sista ledet [bak och fram]
- Uttalas med huvudbetoning på flera av leden [hur som helst]
- Alla led i uttrycket är vanliga som enskilda ord [vem som helst]
- Inleds med preposition [i övermorgon]
Lycka till med skrivandet!
(Jag utgår främst från Svenska skrivregler, fjärde upplagan, utöver egna erfarenheter.)